články 2022




     V sobotu 31. prosince jsme se jako každý rok (kromě covidových let) vydali na silvestrovský výšlap. Účast byla menší zejména z důvodů vysoké nemocnosti a také počasí moc nepřálo. Vyšli jsme od zbrojnice a šli jsme přes "ameriku" a pokračovali směrem na Hvozdnou. Tam jsme v místní relaxovně spočinuli svým unaveným dolním končetinám a po pauze jsme pokračovali dále směrem na Štípu. Za Hvozdnou jsme odbočili vlevo a šli po Hvozdenské stezce směrek k Jurému. Po cestě jsme si i opekli špekáčky a poklábosili s dalšími silvestrovskými turisty. Nakonec jsme ušli dle všeho cca 12 km, což určitě málo nebylo. Ale jak se říká ve zdravém těle zdravý duch, takže považujeme tento výkon za odpovídající. Tak zase za rok.



     V sobotu 17. prosince ve večerních hodinách proběhlo v naší obci cvičení hasičských jednotek obce Želechovice nad Dřevnicí a obce Lípa.

     Námětem byl požár v budově bývalé pekárny naproti bývalé Hospody na rožku. Navíc byla pohřešována 1 osoba.

     Vše proběhlo v pořádku a chyby, kterých jsme se dopustili, byly vyhodnoceny po cvičení v naší zbrojnici.

     Cvičení dělá mistry a tak to určitě nebylo naposled, kdy jsme podobnou akci zrealizovali.

     Děkujeme naší obci za poskytnutí prostor pro toto cvičení. (foto)



     V pátek 16. prosince se Bára Cekotová a Petr Dolanský zúčastnili Výroční valné hromady SDH Klečůvka na místní hasičské zbrojnici. Jelikož ten den slušně padal sníh a večer trochu přituhlo, byl příjezd do dědiny na kopci veselý. Všechno se ale nakonec, včetně přechodu v lakýrkách bez vzorku po zledovatělém chodníku, obešlo bez újmy.

     Na schůzi se hlavně z důvodu nemoci sešlo bohužel více hostů než členů místního sboru, ale i tak nebyl program pokrácen o žádný z klasických bodů. Tedy minuta ticha za všechny zemřelé bratry a sestry, shrnutí za uplynulý rok v činnosti mladých hasičů, celého sboru, hospodaření a další. Celou dobu bylo hodnocení uplynulého roku doprovázeno prezentací fotografií z proběhlých akcí. Zpráva o činnosti byla velmi bohatá a na první pohled bylo viditelné, jak se celý sbor celoročně zasluhuje nejen o kulturní dění v obci, ale i svou prezentaci na závodech či rozvoji dětské základny. Po této části přišla na řadu diskuze, kdy všichni zástupci okolních SDH popřáli hostitelům do nového roku mnoho úspěchů.

     Nakonec nechyběla ani výborná večeře, kterou následovala volná zábava s dalším promítáním fotografií a videí.

autor: Bára Cekotová



     V sobotu 10. prosince se sestry Kateřina Cencingerová a Veronika Zichová zúčastnily výroční valné hromady na nedalekých Pasekách. Výroční valná hromada měla klasický průběh. Ihned po přivítání následovala minuta ticha za všechny bratry a sestry, které již nemohou být s námi. Následoval přehled činnosti sboru za uplynulý rok. Činnost sboru je velmi široká a především v oblasti mládeže zaznamenává velký úspěch. Poté následovaly další úkony nezbytné pro oficiální část, kterou završila diskuze. Po oficiální části následovala večeře a volná zábava.

autor: Verča Zichová



     V sobotu 3. prosince se konala v prostoru na parkovišti před Jednotou klasická obecní akce Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Jelikož se slavnost konala po 3 letech kvůli covidu, čekali jsme, že přijde lidí jako smetí, což se později i potvrdilo. Pro nás vše začalo již ve čtvrtek, kdy jsme začali chystat zabijačku pro naše občany. V této práci jsme pokračovali i v pátek tak, aby v sobotu bylo vše hotovo. V den D jsme pak převezli všechny propriety na místo a vše nachystali. Akce se podařila, lidé byli dle všeho spokojeni a my doufáme, že všem naše zabijačkové dobroty chutnaly. (foto obce)



     V pátek 25. listopadu jsme se po 3 letech sešli ve standardním formátu na naší Výroční valné hromadě. Tentokráte se konala v Hospůdce na hřišti v Lužkovicích. Po dlouhé době jsme se sešli ve větším počtu a mohli jsme prodebatovat všechno možné.

     Hned zkraje jsme přivítali přítomné hosty a hned poté jsme minutou ticha uctili památku zemřelých sester a bratří. Následovala detailní zpráva našeho jednatele o činnosti sboru za letošní rok, kterou si lze přečíst zde. Jelikož po covidu se vše rozjelo naplno, je zpráva také obsáhlá.

     Následovala zpráva hospodáře a také zpráva revizora sboru. Poté byl vyhodnocen plán práce na rok 2022.

     Zpestření pak přišlo v podobě kulturního vystoupení našich mladých hasičů, kterým tímto opět děkujeme. Děkujeme za nácvik také jejich vedoucím.

     Následovalo schválení plánu práce na rok 2023 a poté diskuze. Při této příležitosti byly předány ocenění a vyznamenání těm členům, kteří se nemohli zúčastnit oslav 130. výročí od založení našeho sboru. Dále pak postupně vystoupili všichni hosté včetně zástupců jednotlivých sborů našeho okrsku.

     Poté již následovala chutná večeře a volná zábava, která se neočekávaně protáhla do pozdních hodin. (foto)



     V pátek 18. listopadu jsme se vydali utužovat své vztahy až do daleké Plzně. Vyjeli jsme už v 7 hodin ráno a po necelých 6 hodinách jízdy jsme konečně dorazili na místo. Po příjezdu jsme se vydali do nedaleké restaurace, kde jsme měli rezervovaný stůl na oběd. S plnými břichy a spokojeni jsme prošli město a vydali se na ubytování.

     Poté následovala exkurze v pivovaru Plzeňský prazdroj, na kterou jsme se všichni velmi těšili, a byla tím hlavním, proč jsme vlastně jeli až tak daleko. Hned ze začátku nás přivítala skvělá paní průvodkyně. Šlo poznat, že ji tato práce velmi baví a naplňuje. Už od samého počátku svého výkladu házela jeden vtípek za druhým a povídala nám i zajímavé informace ze zákoutí pivovaru. Celou prohlídku jsme završili posezením u čerstvě uvařeného piva, které jsme si mohli i sami natočit. Druhý den krátce po snídani jsme plní zážitků vyrazili zpět domů. (foto)

autor: Verča Zichová



     V sobotu 12. listopadu se uskutečnila první letošní Výroční valná hromada v našem okrsku a to na Jaroslavicích. Za náš sbor se zúčastnili bratři Hrazdira a Smolka. Schůze se nesla v klasickém duchu - následovalo přivítání, dále schválení programu schůze a poté zpráva starostky sboru a zpráva o hospodaření sboru. Dle zprávy bylo poznat, že místní bratři a sestry mají činnost opravdu bohatou. Dále následovala diskuse, ve které postupně vystoupili všichni přítomní hosté. Pak již jen následovala večeře a volná zábava, která určitě pokračovala i dlouho poté, co jsme my odjeli v pozdních nočních hodinách domů.



     V pátek 11. listopadu se na Hasičích ve Zlíně konalo školení k programu Port.all. Tento program slouží ke správě údajů o výjezdové jednotce sboru. Vedou se zde informace nejen o lidech, ale i o technice a dalším. Za nás se školení zúčastnil bratr Hrazdira. Tento program také sám připomíná konec zdravotních prohlídek, blížící se termín přezkoušení různých odborností atd. Informace z tohoto programu také čerpá HZS pro svou činnost a také pro rozesílání sms o výjezdu. Na školení nám byly sděleny přístupové údaje a prošli jsme základy nastavení a práce s webovým rozhraním aplikace. Dále je to již na nás s případnou pomocí HZS.



     V pátek 4. listopadu se bratr Balajka zúčastnil Shromáždění představitelů sborů okresu Zlín. Každoroční podzimní shromáždění se tento rok uskutečnilo v Sazovicích, v místním kulturním domě.

     Po příjezdu na místo a nezbytné registraci každý ze zástupců zúčastněných sborů obdržel informace a krátký sumář práce OSH. Poté následovalo zahájení a minuta ticha za bratry a sestry, kteří nás v uplynulém roce opustili. Dále se pokračovalo dle bodů v programu, který obsahoval shrnutí o činnosti a hospodaření OSH v roce 2022, plánů na rok 2023, novinkám v roce 2023 a upozornění na mezní termíny pro odevzdání všech dokumentů o činnosti jednotlivých sborů. Posledním bodem byla diskuze, kterou využil starosta OSH Zlín, Vlastimil Nevařil, pro poděkování všem členům všech SDH za jejich celoroční činnost a popřál vše nejlepší do dalších dní a měsíců. Shromáždění bylo zakončené večeří, po které jsme s ostatními představiteli sborů prohodili pár slov a odjeli domů.

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 15. října jsme opět uskutečnili hodové vodění berana po naší obci. Letos nás zrádný covid již neobtěžoval a tak mohlo vše proběhnout ve standardním formátu.

     Ráno po nezbytném občerstvení jsme společně s muzikanty vyrazili na cestu od zbrojnice směrem do obce. Procházeli jsme s beránkem jednotlivé ulice dům od domu a hráli jsme písničky, i na přání našich občanů. Obec máme opravdu rozlehlou a tak jsme poslední domy navštívili až za soumraku. Vše nakonec dobře dopadlo a všichni jsme se v pořádku vrátili na zbrojnici, kde jsme konečně odpočinuli unaveným nohám a vlastně celým tělům a povečeřeli. Velmi děkujeme všem, kdo nám nabídnul něco k zakousnutí, k povzbuzení či přispěl do sborové kasy nějakou kačkou.

     Druhá parta již od odpoledne chystala místní sokolovnu na večerní zábavu, kde se prezentovaly skupiny FreQence a VitaminM. Děkujeme všem, kteří se dorazili odreagovat a nenechali nás v tom samotné.

     V neděli pak následoval všemi neoblíbený úklid a po něm již konečně odpočinek po zbytek volné neděle. Další ročník je za námi a snad se Vám všem líbil. Minimálně dětem určitě :) (foto)



     V neděli 2. října jsme vyjeli v zásahovém počtu 1+3 k bezpečnostnímu dohledu na psí závody tzv. Tlapkros do Zlína - Příluky na Štákovy paseky, které pořádal spolek Musher klub Tlapky v tahu. Konal se zde závod lesem v několika disciplínách, např. psi tahali kolo, koloběžku nebo jen běžce. Kromě bezpečnosti jsme také doplňovali malé vany vodou pro závodící psy a prováděli další činnosti, co byly potřeba. Akce se zúčastnilo celkem přes 100 závodníků a až na jeden vymknutý kotník se naštěstí nikomu nic moc nestalo. Opravdu pěkná akce pro milovníky tohoto sportu. Určitě doporučujeme. (foto)



     V pátek 23. září jsme se zúčastnili školení vedoucích mládeže v Morkovicích. Prvním bodem programu byla porada o blížícím se podzimním kole hry Plamen v Rackové. Následovala retrospektiva na uplynulý ročník hry Plamen, kdy součástí byla i možnost upozornit na nedostatky a vyjádřit připomínky například k organizaci či soutěžím. Dále se pak probírala již avizovaná změna o vyjmutí ZPV (závod požárnické všestrannosti - tzv. "braňák") ze hry Plamen.

     Po tomto bodě následovala pauza na občerstvení a následně jsme psali test, který musí každý vedoucí 1 x za 2 roky splnit. To se nám společně s Ivou Hrazdirovou povedlo a tak jsme se mohli vydat na cestu domů.

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 17. září jsme se zúčastnili akce Hoří aneb musíme si pomáhat, kterou pořádal Dětský domov Zlín.

     Na místo jsme přijeli pod majáky (jen kousek), abychom na sebe takříkajíc upozornili a tam už na nás čekalo několik zvědavých dětí a dospělých.

     Jakmile jsme vystoupili z naší cisterny, téměř ihned se nás ujala moderátorská dvojice Pat a Mat. Ti nás samozřejmě začali spolu s dětmi zasypávat množstvím otázek. Ukázali jsme jim tedy naši výjezdovou techniku, výstroj hasiče při požáru či výstroj hasiče - zdravotníka. Dále jsme malým i velkým zvědavcům předvedli demonstraci naší dýchací techniky a samozřejmě nemohla chybět "prolézaná" skrze kabinu cisterny. Ukázku jsme samozřejmě doplnili o informace o práci dobrovolného hasiče a historky z výjezdů a naší činnosti.

     Velmi nás těšilo, jaké skvělé publikum jsme měli!

     Poté děti šly plnit další úkoly a my jsme byli paní ředitelkou pozvaní na prohlídku vily, ve které Dětský domov sídlí. Tuto vilu projektoval ak. Arch. Vladimír Karfík, slavný architekt města Zlína ve dvacátých letech a bydlel v ní pan Ing. František Malota.

     Byli jsme ohromeni funkcionalistickou krásou této stavby a výhledy, které děti mají na město Zlín.

     Po krátké pauze jsme pokračovali v naší ukázce, kdy jsme natáhli jeden útočný proud a dětem nachystali džberové stříkačky. Mohly si tak vyzkoušet hašení jak z proudnice tak i pěkně postaru - ručním pumpováním.

     Na konec jsme pak předvedli hašení z děla. To sklidilo mezi dětmi mnoho ovací.

     Následně jsme vše po sobě uklidili a chvíli ještě poseděli u táboráku a přátelsky si povykládali. Kolem 18. hodiny se však náš čas naplnil a my jsme se vydali zpět na základnu.

     Závěrem bych chtěl poděkovat Dětskému domovu Zlín za pozvání a obětavost nejen při organizaci tak vyvedené akce, ale především za dlouholetou péči a starost o všechny děti, kterým osud přichystal mnoho těžkého. My, SDH Želechovice nad Dřevnicí, jim tak přejeme jen to nejlepší a těšíme se zase někdy příště! (foto)

autor: Kryštof Balajka



     V pátek 16. září jsme do ostrého provozu zařadili konečně moderní technologii pro podporu výjezdu a komunikaci. Jedná se o výjezdový tablet s aplikací Rescue Navigator ve verzi Basic, která je založená na operačním systému Android.

     Jedná se o aplikaci, která technologicky propojuje výjezdovou jednotku s Krajským operačním a informačním střediskem (dále jen KOPIS). V případě výjezdu se na tabletu zobrazí informace o nahlášené události, které jsou daleko obsáhlejší než v klasické sms, které nám chodí. K dispozici jsou pak doplňkové informace např., které jednotky jsou již na místě, které jedou na místo, kdo událost nahlásil včetně spojení, což je taky super v případě špatně dostupného místa či mylně nahlášeného, a další podrobnosti.

     Navíc je ihned možno se přepnout na mapu (mapy od Seznamu, Gmapy, Sygic aj.) a navigovat se do místa události. Přitom KOPIS vidí naše GPS souřadnice a v případě špatného odbočení (např. při požárech v přírodě) nás může ihned kontaktovat a nasměrovat nás správným směrem.

     Výhodou oproti například známému Fireportu je to, že aplikace může komunikovat i směrem ke KOPISu. Tedy můžeme např. posílat jednotlivé činnosti tzv. statusy zpět na KOPIS a nemusíme toto dělat přes vysílačku, telefon atd. (odjezd ze základny, příjezd na místo, likvidace požáru apod.). Je to velká výhoda a zjednodušení celé komunikace.

     Dále je možné ho využít i pro technologická zařízení umístěná na hasičských zbrojnicích nebo stanicích, jako je např. otevírání vrat nebo rozsvěcení světel v garážích. Nad tímto ale v aktuální zbrojnici nemusíme vůbec přemýšlet.

     Aplikace existuje i ve verzi Profi, která je prakticky stejná s tou, kterou využívají HZS krajů. Lze v ní vidět polohy ostatních zasahujících vozidel, hlášená pálení, uzavírky a další nadstandardní informace. Cena oproti verzi Basic je zhruba desetinásobná. Aktivace této verze podléhá speciálnímu schválení KOPISu.

     Nové zařízení významně zjednoduší práci velitele při jízdě k zásahu a komunikaci s operačním střediskem, stejně jako samotnou jízdu k zásahu, právě kvůli zmiňované navigaci.

     Za pořízení zařízení včetně licence k aplikaci děkujeme naší Obci Želechovice nad Dřevnicí. (foto)



     V sobotu 10. září se u nás uskutečnil další ročník (již čtvrtý) hasičské pouti 8. okrsku. Konala se v rámci našeho Hasičského dne, kdy po pouti následovala soutěž TFA a večer pak taneční zábava se skupinami Niemandi a FreQvence (všem kdo došli zaskotačit a podpořit naše domácí kapely děkujeme!).

     Pouti se kromě nás zúčastnily skoro všechny sbory našeho okrsku (Jaroslavice, Klečůvka, Lužkovice, Želechovické Paseky) až na Lípu, která se omluvila. Začátek pouti byl z technických důvodů posunut na dřívější termín. Start byl po půl jedné odpoledne klasicky u obecního úřadu, kdy starosta našeho okrsku bratr Zicha přítomné přivítal a řekl úvodem pár slov. Dále se svým proslovem vystoupila za obec radní, paní Ing. Pavlína Svobodová. Nachystáno bylo i menší občerstvení pro přítomné ve formě koláčků, kávy či slivovice.

     Praporečníci byli nastoupení u Pomníku padlým ve světových válkách a poté byl k němu položen věnec za všechny zemřelé bratry a sestry. Následovala česká státní hymna a poté již seřazení průvodu směrem do nedalekého kostela na mši svatou. V průvodu byla dechová hudba, hasiči, zástupci obce a také další občané, což určitě vítáme, jelikož jde o akci určenou široké veřejnosti.

     U kostela nás přivítal náš pan farář Pavel Martinka a následovala mše svatá. Mše byla pěkná a plná zajímavých názorů na hasiče či obecně životní témata a cca 45 minut uteklo jako voda. Po mši jsme udělali společné foto před kostelem, po němž jsme se opět seřadili do průvodu a za doprovodu dechové hudby jsme se vydali do areálu naší Střelnice, kde byl konec celé akce. Zde byl nachystán hovězí guláš a také cigárko z udírny pro hladové účastníky průvodu. (foto)

     Celá akce se povedla a po lehkém odpočinku jsme se vrhli na dochystání tratě na soutěž TFA, ale o tom již zde.



     Ve dnech 26. - 28. srpna se jela ve Zlíně a kolem něho oblíbená motoristická soutěž Barum Rally Zlín. Jako každý rok to pro nás znamenalo plánování věcí kolem RZ Pindula, která vedla v bezprostřední blízkosti naší Střelnice.

     Už ve čtvrtek k nám do areálu začali najíždět ti největší fanoušci barumky, kteří zde stavěli stany. I toto je jedna z výhod našeho areálu. Stanování přímo u rychlostní zkoušky.

     V pátek jsme se pak vrhli na přípravu našeho pověstného kotlíkového guláše a také na chystání celého areálu. Večer po městské RZ k nám najeli další fandové spáleného benzínu a do pozdních hodin bylo veselo.

     V sobotu ráno jsme otevřeli náš bufet a pro zájemce jsme ke snídani vydávali guláš a česnečku, a dále také kávu a čaj. Odpoledne jsme se opět sešli, abychom dokončili přípravy na neděli, kdy se jela pověstná Pindula.

     V neděli brzy ráno to pak začalo naplno. Od zhruba 8 hodin se začali hromadit v areálu diváci, kteří netrpělivě vyhlíželi účastníky Star Rally. Využili parádního diváckého svahu, ze kterého je vidět do 2 zatáček a celkem velký kus trati. I přesto, že se jelo v neděli, přišlo lidí celkem dost a my jsme měli plné ruce práce všechny nakrmit a napojit. To se ale myslím vcelku podařilo a po konci druhé okolojedoucí erzety jsme se mohli pustit do alespoň hrubého úklidu, který trval dlouho do tmy.

     Letošní barumka se podle nás povedla a my osobně jen můžeme doufat, že Pindula se příští rok pojede v sobotu, což je pro nás z hlediska příprav a úklidu o 100% lepší.

     Děkujeme všem divákům, kteří se u nás zastavili, a doufáme, že se Vám u nás líbilo. Snad se za rok zase uvidíme. (foto)



     V sobotu 20. srpna jsme se zúčastnili po letech opět tzv. FEDA. Jde o mezinárodní Festival dechových orchestrů, kde se sjede spousta hudebních těles do Zlína a zde ukáží, co umí. Tuto akci pořádá Velký dechový orchestr města Zlína. Info např. zde.

     My jsme byli osloveni, zda bychom nedělali praporečníky a nešli s vlajkami účastnických států v čele průvodu. Po domluvení lidí co by měli čas se akce zúčastnit, jsme tuto čestnou funkci přijali. Společně s námi šli i kluci z Velkých Karlovic.

     Ráno byl sraz na náměstí Míru, kde jsme vyfasovali vlajky a šli jsme směrem Vizovice po hlavní cestě - Třídě Tomáše Bati až za restauraci Myslivna. Zde se průvod seřadil a v 10 hodin vyrazil směr náměstí Míru. Po delší době jsme dorazili na náměstí a my jsme se seřadili na nachystaném pódiu. Jedna skupina za druhou procházela okolo a předváděla divákům různé hudební styly a tance.

     Akce to byla podařená a viděli jsme kromě jiného i spousty zajímavých kostýmů. (foto zlínského deníku)



     Ve středu 27. července jsme uspořádali menší hasičskou ukázku dětem z příměstského tábora Základní umělecké školy Zlín - Jižní Svahy. Odpoledne jsme vyjeli v zásahovém oblečení směr Jižní Svahy. Na místo jsme přijeli se zapnutým VRZem, což děti přivítaly velkým jásotem.

     Po vysednutí jsme natáhli jeden útočný proud a stříkali směrem k dětem, které toho ihned využily, a pořádně se namočily. Pak se stříkalo džberovkama na plechovky a děti si taky mohly projít naši cisternu a podívat se na naše vybavení. Dostaly přednášku o hasičích a co k čemu z vybavení slouží. Jako poslední tečka byla pěna, která se jako všude jinde setkala s velkým úspěchem. Dělat radost dětem se prostě neomrzí. (foto)



     Ve dnech 23. července - 6. srpna se náš člen Honza Stejskal po roce opět zúčastnil Letní školy instruktorů v Jánských Koupelích.

     Program byl velice zajímavý a plný nových a užitečných aktivit, u kterých jsme se nejen pobavili, ale také spoustu věcí naučili.

     Hráli se kolektivní hry, které později může člověk praktikovat i u něj ve sboru. Mimo to zde probíhá i teoretická část, kde jsme si řekli spoustu důležitých informací o vedení mládeže, ale také o požárních disciplínách.

     A takhle to probíhalo po celou dobu s výjimkou velkých polních dní, které byly letos odlišné od minulého roku. Plnily se zde odbornosti a specializace, a také se hrály různé hry.

     Podnikli jsme i výlet do Ostravy, kde jsme se podívali na IBC (Integrované bezpečnostní centrum) a na Jump arénu.

     Psali jsme písemné maturity, které se zdály být lehké, ovšem nebylo tomu tak.

     Letní škola byla zakončena maturitním plesem a poté se konal svíčkový pochod. Další den už se odjíždělo domů.

autor: Honza Stejskal



     V sobotu 2. července se konaly oslavy 90 let od založení hasičského sboru na Klečůvce. Přijali jsme pozvání se oslav zúčastnit a tak jsme se kolem půl 12 dostavili před místní zbrojnici. Po přátelském přivítání jsme si ve zbrojnici prohlédli krásně nachystanou výstavu výzbroje, výstroje a také fotek z historie a činnosti sboru a celé místní části. Poté jsme se přesunuli k nedalekému křížku, kde celé veselí začalo průvodem. Pochodovali jsme za zvuku dechové hudby na náměstíčko za zbrojnicí, kde pan farář Pavel Martinka požehnal sošce Svatého Floriána místního sboru.

     Dále se pokračovalo na místní hřiště, kde oslavy pokračovaly dalším programem. Předávaly se ocenění a vystoupilo několik skupin umělců, předvedli se místní mladí hasiči, byla vystavena i historická a současná technika z několika okolních jednotek atd. Celé odpoledne se neslo v přátelském duchu, kdy pomyslným vrcholem byl večerní ohňostroj, po němž už se jen dovádělo na tanečním parketu. Oslavy se bratrům a sestrám skutečně povedly a my velmi děkujeme za to, že jsme mohli pěkný sobotní den strávit s nimi. Výborně jsme si to užili. (foto)



     V neděli 26. června u nás proběhla tradiční pouťová ukázka dálkové dopravy vody. Ve 14 hodin se rozezněla siréna, což bylo znamení zasahujícím jednotkám, že mají vyjet. Trasa dálkové dopravy vedla od místní pošty do areálu naší Střelnice, což je cca 800 metrů. Celá akce proběhla bez komplikací a problémů. Voda se na místo požáru dostala během cca 10 minut, což je skvělý čas. Na místě také zasahovali naši mladí hasiči, a to pod pečlivým dozorem. Po uhašení domečku a menším odpočinku bylo provedeno vyhodnocení starostou 8. okrsku. Letos byla ukázka pro všechny zasahující velmi náročná, protože tak slunné počasí a vedro, které panovalo, nám všem dalo pěkně zabrat. Všem jednotkám za účast děkujeme (Jaroslavice, Klečůvka, Lípa, Lužkovice, Ostrata, Provodov, Želechovické Paseky). (foto)



     V sobotu 18. června se konaly v naší obci velké oslavy. Tyto měly proběhnout již loni, ale covid to vše překazil. Naštěstí se vše podařilo dát do kupy letos a i s ročním zpožděním to stálo určitě za to. Naše obec slavila 760 let od první písemné zmínky, my jsme slavili o trochu míň, 130 let, a místní Sokol slavil krásných kulatých 100 let.

     Všechny tyto tři významné události jsme oslavili pestrým programem, který byl zahájen průvodem v dopoledních hodinách. Zúčastnily se ho mažoretky, dechová hudba, zástupci obce, my hasiči, sokolové, skauti, pozvaní hosté a další občané. Na konci průvodu pak jela hasičská auta a to historický Chevrolet z Prštného a náš dopravní automobil a naše cisterna. Průvod se zastavil u pomníku padlým ve světových válkách u obecního úřadu, kde byly předneseny projevy starostou obce, starostou hasičů a zástupkyní sokolů. Dále zde byl položen věnec a byla oficiálně otevřena výstava dobových a historických fotografií v místní sokolovně. I my jsme zde měli koutek s fotkami a různým hasičským vybavením. Průvod poté pokračoval až k základní škole, kde proběhl slavnostní oběd s předáváním vyznamenání oceněným členům a dalším hostům.

     Ve 14 hodin pak začal samotný program oslav, který byl pěkně nabitý. Vystupoval dechový orchestr s mažoretkami, děti ze základní a mateřské školy, dále žáci ZUŠ, naši a paseční mladí hasiči, hasiči z Provodova nám předvedli hašení pomocí staré koňské stříkačky, HZS Zlínského kraje nám předvedlo, jak se vystřihává osoba uvízlá v autě a na závěr byla ukázka cimbálově muziky v podání žáků ZUŠ. Během celé doby byla pro děti navíc připravena dílnička, malování na obličej, malý řetízkáč a také velká prolézačka s trampolínou a dalšími herními prvky.

     Po tomto náročném, ale povedeném programu, se na pódiu usadila hudební skupina Niemandi, kteří přítomné náležitě rozehřáli a navnadili na další vystupující skupiny. Nejdříve začala skupina Skarlet Rock, po nichž nastoupila Abba Rock Show. Všechna vystoupení byla prostě skvělá.

     Následoval ohňostroj a poté SecondHand Kabát revival. Po komerční přestávce bylo dílo dokonáno opět skupinou Skarlet Rock, která končila kolem druhé hodiny v noci.

     Oslava to byla povedená a snad se uvidíme opět za 10 let u podobné akcičky. Díky všem sponzorům a díky všem co se přišli pobavit s námi. (foto výstava a schůze)



     V sobotu 4. června se u nás na Střelnici konal, kvůli covidu 2x odložený, velký dětský den. Akce to byla výjimečná, jelikož vše se připravovalo již několik měsíců dopředu - ukázky, pořadatelé, sponzoři, ceny pro děti atd. Ředitelkami akce byly samourčeny sestry Iva Hrazdirová a Verča Zichová, které celou akci vymyslely, zařizovaly, koordinovaly, no a prostě tomu obětovaly spoustu volného času, který mohly trávit v klidu s rodinou na výletech apod. Koneckonců fotky a videa z příprav jsou dostupné na našem Facebookovém účtu zejména přímo v diskuzi u této konkrétní akce, takže se můžete mrknout.

     Všechny přípravy vrcholily ve čtvrtek, vystupňovaly se v pátek a nejvyššího bodu bylo dosaženo v sobotu dopoledne, kdy se muselo vše vyřešit do detailu. Aby toho nebylo málo, byla v tento den soutěž GP ve vedlejších Lužkovicích a tak se nás 9 lidí sebralo a odjelo rychle odsoutěžit, abychom se mohli co nejdříve vrátit zpět. Vše se povedlo, dokonce jsme uhráli skvělé třetí místo, a akce začala v podstatě přesně ve 13 hodin, kdy se na místě začaly scházet první děti s rodinami.

     Jelikož se zamračené dopolední počasí umoudřilo a začalo pěkně svítit, přicházelo stále více a více lidí až na místě bylo "lidí jako smetí". Ukázky vystupujících se přítomným velmi líbily a celý den probíhal v podstatě bez problémů. Závěrečným tahákem bylo letadlo, které při několika přeletech shazovalo nad Střelnicí bonbony pro děti. Následovalo obligátní opékání špekáčků a večer po úklidu toho nejnutnějšího jsme jako ukončení dne skáceli naši májku. Pak už nám opravdu zbývaly síly jen na debatování u stolu a zasloužený relax.

     Den to byl opravdu nezapomenutelný. Byl náročný, ale zážitek dětí je tou největší odměnou.

     Velmi děkujeme všem sponzorům, kteří nám na akci přispěli ať už finančně či nějakým materiálními dary. Děkujeme všem dobrovolníkům a pořadatelům a prostě všem, kteří přidali ruku k dílu jakýmkoliv způsobem!!! DĚKUJEME. (foto 1, foto 2, video)



     V sobotu 30. dubna jsme se po 3 letech vydali na mezinárodní hasičskou pouť na Svatý Hostýn. Svezli jsme se zase autobusem s hasiči z Provodova a to až nahoru k bazilice, což je určitě velká výhoda. Aktuálně tam probíhají stavební práce v souvislosti s budováním nové pozemní komunikace k bazilice, ale vše dopadlo dobře a na místo jsme po menších komplikacích dorazili živí a zdraví.

     Jelikož jsme měli víc jak hodinu času než začne mše, tak jsme se šli podívat po stáncích apod. Před desátou hodinou dopoledne se začal řadit průvod s prapory, hosty a hasiči. Na místě bylo přítomno cca 135 sborů s cca 85 prapory a kolem 2000 uniformovaných hasičů, což je opravdu pěkná účast.

     Jakmile průvod dorazil k bazilice, byly proneseny krátké proslovy a požehnání a šlo se na mši, která trvala zhruba hodinu.

     Na místě jsme samozřejmě poobědvali, navštívili jsme prameny s léčivou vodou, mrkli se na rozhlednu (ta byla bohužel zavřená), prošli si část křížové cesty a před odjezdem ještě dokoupili pár drobností pro své nejbližší. Pěkně strávený půlden. (foto)



     Za asi hodinu po příjezdu z Hostýna jsme měli naplánované tradiční stavění máje na Střelnici. Naštěstí jsme si většinu věcí nachystali již den předem, jelikož jsme věděli, že sobota bude náročná. Po nezbytných dodělávacích pracích jsme kmen postavili a zajistili. Následovalo opékání špekáčků, které děti hojně využily a nakonec nejen ty. Navečer již byla celkem zima, ale oheň hořel, takže ani to nás neodradilo. Den se podařil, občané si to užili a o to šlo. (foto)



     V neděli 24. dubna se konalo již tradiční školení vedoucích mládeže na nedaleké Březové. OSH organizuje toto školení, aby oznámilo plány na soutěžní rok a popřípadě oznámilo různé změny v pravidlech. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Za nás se zúčastnila sestra Iva Hrazdirová a bratr Kryštof Balajka.

     Největší změnou bylo vyřazení ZPV (Závod požárnické všestrannosti) ze Hry Plamen. Nově se tento závod bude odehrávat samostatně a dokonce s možnou účastí "nehasičských" organizací (školy, sportovní kluby,...). O správnosti a úspěšnosti tohoto rozhodnutí rozhodne čas.

     Mimo jiné se probírala problematika žádostí o dotace, registrace nových členů, administrativní úkony při práci s mládeží, atd.

     Posledním bodem byla pak praktická ukázka, kde se rozebírají nejčastější chyby, které se při soutěžích stávají, a diskutuje se, jak těmto chybám úspěšně předejít.

     Všichni vedoucí si tak upevnili své vědomosti a krátce po obědě se všichni vydali zpět domů.

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 9. dubna jsme opět po roce uskutečnili sběr železa, barevných kovů a autobaterií v naší obci. Ráno jsme vyjeli dvěma vozidly a každé mělo svou trasu. Nachystáno toho bylo celkem dost a mohlo toho být i více, ale pokud máme dobré informace, tak některé nachystané hromádky (co víme tak na Výpustě) odcizily neznámé osoby. Zloději bohužel s covidem nevymřeli. Po obědě jsme roztřídili zbytek odpadu, uklidili a za hodinku bylo hotovo. Tímto děkujeme všem občanům, kteří nám aspoň troškou přispěli do našeho kontejneru :)



     Ve stejný den večer se pak bratr Kryštof Balajka a sestra Verča Zichová zúčastnili Výroční valné hromady SDH Jaroslavice. Výroční schůze se konala v prostorách hasičské zbrojnice v neobvyklém termínu, jelikož se minulý rok nemohla z důvodu epidemiologické situace uskutečnit.

     Po krátkém úvodním slovu místostarosta sboru uvítal všechny hosty a členy a přečetl program schůze. Poté se postupně přednesla výroční zpráva z činnosti sboru, mládeže a zásahové jednotky. Následovala zpráva o plánu na tento rok, který mají bratři a sestry z Jaroslavic jako vždy velmi naplněný. Jako poslední bod programu se přistoupilo k diskusi na témata ohledně činnosti sboru, této chvíle jsme využili a poděkovali za pozvání. Po večeři jsme se vydali na cestu domů a nechali si bratry a sestry z Jaroslavic užít volnou zábavu.

autor: Kryštof Balajka



     V pátek 1. dubna se naši členové Tomáš Čechmánek a Petr Hrazdira zúčastnili výroční schůze místní skupiny Českého červeného kříže. Schůze se konala brzo odpoledne v místní sokolovně dole v hospůdce. Na programu bylo několik bodů a vše začalo přivítáním přítomných předsedkyní spolku paní Novotnou. Následně se držela minuta ticha za zemřelé členy spolku. Dalším bodem byla zpráva o činnosti za rok 2021. Činnost spolku ovlivnila epidemie covidu a opatření, které kvůli nemoci byly zavedeny. Byla přečtena i zpráva o hospodaření.

     Následujícím bodem bylo předání ocenění dárcům krve, kteří bydlí v naší obci a to za 10, 20 a 40 odběrů krve. Jelikož v roce 2020 předávání neproběhlo, bylo na tuto schůzi pozváno celkem 11 oceněných. Bohužel se nakonec dostavili pouze 3, což se asi dá jednak přičíst brzké hodině konání, kdy spousta lidí je ještě v práci a jednak asi i nezájmu z jejich strany, a přitom spolek by jim tak rád poděkoval za tuto dobrovolnickou činnost.

     Posledním bodem byla diskuze, do které se přihlásilo několik hostů včetně nás, a poté již následovala volná zábava. My moc děkujeme za pozvání a přejeme spolku, ať se jim v jejich činnost daří.



     V sobotu 26. března se dvě naše členky, Ivana Hrazdirová a Kateřina Cencingerová, zúčastnily Výroční valné hromady za rok 2021 na Pasekách. Průběh byl tak nějak standardní. Shrnutí splnění plánu za daný rok, odsouhlasení plánu pro rok následující, přečtení výroční zprávy a ocenění členů sboru. Mimo to proběhla volba nového hospodáře a místostarosty sboru. V diskuzi pak hosté chválili především práci s dětmi, bohatou činnost a organizační schopnosti sboru.

autor: Iva Hrazdirová



     V pátek 25. března od 15 hodin proběhlo na stanici HZS Zlínského kraje tzv. instrukčně metodické zaměstnání velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů okresu Zlín. Za nás se zúčastnil náš velitel bratr Dolanský.

     Jedná se o takovou poradu všech velitelů v okrese, kde se probírají důležitá témata k výjezdové problematice a většinou se koná pravidelně každý rok.

     Letos bylo na programu několik věcí. Jednak se diskutovalo nad problematikou požárního poplachového plánu. Kdo měl nějaký dotaz, námět či připomínku, to vše se řešilo. Např. naprosto nepochopitelně my do Lužkovic jedeme, až hoří pomalu celá místní část, i když to máme jen přes most. Před námi jsou volány Vizovice, Slušovice i Lípa...

     Dále se řešilo školení na obsluhu motorových pil, kde je aktuálně stanoveno, že školení bude probíhat tím způsobem, že prioritu ve výcviku mají jednotky typu JPO 2 a 3. JPO 5 budou jednotlivá školení doplňovat. I my čekáme, až se na toto školení dostaneme.

     Probíral se také způsob provozu a komunikace přes radiostanice a také připomenutí zkoušek na velitele jednotky/družstva a strojníka (základní i cyklika).

     Na závěr bylo oznámeno, že budou probíhat nahodilé kontroly stanovené dokumentace u jednotlivých jednotek, resp. u jejich zřizovatelů.

     Jako taková je tato akce velmi přínosná, jelikož věcná diskuse z očí do očí je 100x lepší než e-mailová či telefonní komunikace.



Druhou páteční akcí byla výroční schůze místního sdružení Sokolů, které se zúčastnilidva naši členové, Kryštof Balajka a Robert Čapák. Po přivítání všech hostů a provedení prezence proběhlo shrnutí činnosti sdružení za uplynulý rok, který byl však poznamenán epidemií covidu. Následovala krátká diskuze o uplynulém roku a plánech na tento rok. Poté proběhla volba nového Výkonného výboru. Nově zvoleným přejeme mnoho úspěchů v jejich činnosti. Po gratulaci a proslovu následovala reflexe k uplynulým letům, občerstvení a volná zábava.

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 12. března se konalo pravidelné školení a zkoušky pro rozhodčí požárního sportu dospělých na Březové, kterého se zúčastnila sestra Veronika Zichová. Během odborného školení byli všichni účastníci seznámeni s aktuálními pravidly požárního sportu, které nejsou náročné, takže se rozhodčím může stát prakticky každý, kdo má zájem se do této aktivity zapojit. Na druhou stranu je ale velmi žádoucí, aby se rozhodčí aktivně zapojovali do soutěží a neustále si tak prakticky zkoušeli a připomínali nabité vědomosti. Po školení následovalo složení písemného testu, po kterém účastníci školení získali osvědčení, které opravňuje rozhodčího vykonávat danou činnost po dobu pěti let. Po těchto pěti letech je nutné si kvalifikaci obnovit.

autor: Verča Zichová



     O víkendu 25. - 27. února se po delší, covidem způsobené, odmlce uskutečnila naše hasičská zabijačka. Již v pátek jsme začali chystáním věcí na další dny. Vařily se kroupy, krájela se cibule atd.

     V sobotu už se šlo na věc. Letos jsme na základě různých nečekaných okolností neměli živé prase a tak odpadla činnost s tím související jako je doprava prasete, jeho zabití, vyvrhování apod. Nakonec jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré a vše se celkem urychlilo. Práce šly pěkně od ruky a už se dělaly škvarky, vařilo maso a během dne jsme se v podstatě nezastavili. Odměnou za toto pak ovšem byl ten příjemný pocit v žaludku a v celém těle, když si dáváte na snídani čerstvou vaječinu s mozečkem, na oběd pečené maso se zelím a chlebem a pak další dobroty, které jsou čerstvě vyrobené. Pozdější odpoledne a večer už se nesl v přátelském duchu u stolů, kdy se debatovalo dlouho do noci.

     Neděle už byla hlavně ve znamení úklidu. Na ten jsme dorazili v hojném počtu a tak to celkem odsýpalo. Součástí byl i oběd a to klasický řízek s bramborovým salátem. Po obědě jsme douklízeli zbytek věcí, rozdali výslužku, zajeli auty do zbrojnice a mohli jsme se v klidu rozejít domů, pár hodin si odpočinout a následující den jít vesele po víkendovém odpočinku do práce :D (foto)



     V pátek 25. února proběhla Výroční valná hromada 8. okrsku. Místem tohoto setkání "po letech" byla zbrojnice v Lípě. Na místě se sešli zástupci všech sborů v okrsku a za ten náš se zúčastnila dvojice Petr Hrazdira a Ivana Hrazdirová.

     Všechny přítomné přivítal starosta okrsku bratr Zicha ze Želechovic, po němž další informace o schůzi podal velitel okrsku bratr Cholasta z Lípy.

     Následně bylo projednáno hospodaření sboru. Zprávu podal hospodář okrsku bratr Chmela z Želechovických Pasek.

     Následovaly zprávy o činnosti jednotlivých sborů, které velmi netradičně přednesli zástupci jednotlivých sborů místo starosty okrsku.

     Posledním bodem byl plán práce na rok 2022, kde se řešily termíny soutěží, oslav a jiných akcí, které nás letos čekají. Skloubit všechny akce tak, aby se nepřekrývaly, je občas opravdu velký oříšek.

     Po diskusi a hlasování o plánu práce již následovalo vynikající občerstvení připravené místními hasiči.