zásahy 2013




přehled výjezdů za rok 2013 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.



pátek 20. prosince
Želechovice nad Dřevnicí. I přes to, že jsme si mysleli, že letos již výjezdům opravdu odzvonilo, nebylo tomu tak a oheň opět zaútočil. V noci ve 2:45 byl naší jednotce vyhlášen poplach s výjezdem v naší obci. Nahlášen byl požár udírny u rodinného domu na ulici Výpusta. Na místo jsme přijeli pár minut po profících. Lokalizace požáru byla již zvládnuta a po nezbytném čekání jsem se vrátili zpět na základnu. Šlo sice jen o udírnu, ale člověk nikdy neví, co z toho vzejde. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira, Bronislav Kotas, Otakar Ronza.



pátek 15. listopadu
Zlín. Už když jsme si mysleli, že do konce roku žádné výjezdy nebudou, obecní siréna nás z tohoto omylu vyvedla. 16:45 jednotce přišly SMS o technické spolupráci s dalšími složkami IZS (Integrovaný záchranný systém). Jednalo se o pátrání po pohřešované osobě. Sraz všech jednotek byl na Zlínských pasekách na křižovatce ulic Mezihoří a Pasecký žleb.

     Po příjezdu na místo nám bylo sděleno, že se pohřešuje zhruba 80letý muž, který se někde v této lokalitě ztratil. Po menším organizačním brífinku se najednou z vysílačky ozvalo ohlášení o nálezu možné osoby policejním psovodem. V tu dobu se nad námi vznášel i vrtulník, který po pohřešovaném již od začátku pátral také. Po několika minutách byla identifikace potvrzena. Jednalo se skutečně o pohřešovaného, který byl dle zprávy, naštěstí, živý a zdravý. Poté jsme byli odvoláni zpět na základnu.

     Jedná se už o druhý takovýto výjezd za poslední dobu, přičemž v minulosti jsme k takovému druhu výjezdu vůbec nebyli voláni. Že by náznak přenesení části práce na dobráky? Oficiální zpráva PČR Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Otakar Ronza, Roman Špendlík.



středa 18. září
Zlín - Příluky. Z klidného spánku (02:19) nás vyrušila siréna spuštěná HZS Zlínského kraje. Po letmém zhlédnutí mobilů jsme již věděli, co se děje. Byli jsme povoláni k výjezdu na Ronzovy Paseky na Příluku, kde hořela nějaká nízká budova.

     I přes to, že byla regulérní noc, jsme během cca 7 minut od sirény vyjeli, což mimo jiné ukazuje na kvalitu naší jednotky. Po příjezdu na místo jsme viděli menší domek - chatu v plamenech a hasiče jak s ohněm zápolí. Ihned jsme přiložili pomyslnou ruku k dílu. Hasili jsme, dodávali vodu a později pomáhali při rozebírání konstrukcí chaty. Bohužel v objektu bylo poté nalezeno tělo bez známek života. Jednalo se o 83 letého Emila Machalíčka, který byl kus svého života profesionálním hasičem a život mu tak vzal živel, před kterým chránil při svém povolání ostatní občany. Čest jeho památce. Na základnu jsme se z náročného zásahu vrátili až před osmou ranní. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Ladislav Zicha.

– edit 28. 9. – Po více jak týdnu se v chatce našlo další tělo (odkaz). Rozběly se proto další práce na opravdu kompletní průzkum celého spáleniště. Kde se asi stala chyba?


pondělí 12. srpna
Želechovice nad Dřevnicí. Tentokrát jsme vyjížděli k ohlášenému požáru. Kolem sedmé hodiny večerní jsme byli informováni o požáru v naší obci v ulici Kút. Za pár minut jsme vyjeli a po příjezdu do místa hlášení už byli na místě profíci, kteří oheň již likvidovali. Hořelo křoví před budovou místní Jednoty, resp. její částí, kde je situována masna. Kdo oheň založil možná bude patrné z obecního kamerového systému. Zda to byly děti experimentující se sirkama, či to někdo udělal úmyslně si můžeme zatím jen domýšlet. Pravdou je, že v nynějším horkém a suchém počasí se takový oheň velice rychle může rozšířit na vše okolo.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Daniel Hamšík, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira, Bronislav Kotas, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Michal Směšný, Radek Šarman, Roman Špendlík.


středa 5. června
Hvozdná. 20:25 se naší obcí rozezněla siréna. Hned jsme všichni věděli, kde je nás potřeba. V informační sms stálo, že se jedná o technickou pomoc policii při pátrání po pohřešované osobě v katastru obce Hvozdná. Do 10 minut jsme vyjeli na místo, kde již čekalo cca 30 policistů a několik hasičů převážně profíků ze Zlína.

     Po příjezdu Lužkovic, Hvozdné, Lípy a Slušovic byla provedena krátká instruktáž a uvedení všech do situace. Pátralo se po ženě ve věku kolem 40 let dle bližšího popisu. Odhadem nás celkem na místě mohlo být cca 80. Po vytvoření rojnice u chatové oblasti za spodním hvozdenským rybníkem jsme v kombinaci 1 policista a 2 hasiči vyrazili vstříc tmě do hustého lesa.

     Akce probíhala lépe, než se určitě předpokládalo. Netrvalo to ani 10 minut a už se ozývalo hlasité "Máme!". Paní byla živá a zdravá nalezena pod menším srázem pár metrů za protékajícím potokem. Po prohlídce zdravotnicí dobrovolných hasičů Slušovic byla na nosítkách odnesena k sanitce, kde si ji převzal odborný personál a poté ji transportovali do nemocnice. Celá akce tak šťastně skončila kolem 10. hodiny večer.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Bronislav Kotas, Otakar Ronza, Radim Sedláček, Roman Špendlík, Ladislav Zicha.


středa 9. ledna
Zlín. Jeden z největších požárů poslední doby zachvátil 103. budovu Svitu a my jsme byli u toho. Již v čase 3:13 nás siréna a sms svolaly na zbrojnici k výjezdu. Ovšem po zjištění operačního, že nemáme dýchací přístroje, jsme byli ponecháni na základně a tak jsme šli zpět domů.

     V 5:29 se siréna rozezněla podruhé. Po chvíli čekání na nějakého řidiče jsme vyjeli. Na místo jsme dorazili o ani ne 10 minut později. Už z dálky jsme viděli hasičská auta a všudypřítomný kouř. Po zorientování na místě jsme ihned začali dodávat vodu do hasícího žebříku. Zpočátku byl problém s plněním cisteren neboť plnící stanoviště zřízené za Intersparem nestíhalo auta plnit. Kluci brali vodu přímo z Dřevnice a neustále se jim zanášela síta sacích košů.

     Na začátku zásahu profíci brali vodu z hydrantů, které jsou v areálu Svitu, ale údajně přestaly po nějaké době fungovat. Snad v důsledku poklesu tlaku v síti. Postupem času všichni začali používat hydrant hned za Intersparem a také byl využíván hydrant na návsi v Prštném. I přes 3 čerpací stanoviště byly stále všude fronty. Později bylo zřízeno i další stanoviště přímo u Dřevnice v areálu Svitu, které zásobovalo vodou další žebříky.

     I přes to, že se budova doslova prolévala vodou, kouř, potažmo oheň vůbec neustával. Budova plná elektroniky firmy HP Tronic hořela dál. Velikost události ukazuje i vyhlášení čtvrtého zvláštního stupně požárního poplachu, který byl vyhlášen v poslední době pouze před dvěma lety v Chropyni. Také množství jednotek bylo ohromující. V době největší intenzity jich bylo zhruba 40.

     Naše práce skončila po páté hodině večerní, kdy přijely další jednotky na střídání. Za celou dobu jsme odvozili 27 cisteren vody, což představuje 67 500 litrů. Hodně unavení jsme dorazili zpět na zbrojnici před šestou hodinou večer. Požár byl uhašen a místo předáno o dva dny později v pátek v 10 hodin dopoledne. Oficiální zprávy HZS Zlínského kraje zde, zde, zde, zde, zde, zde a zde. (foto)

     Speciální poděkování patří obyvatelce domu, který je hned u hydrantu na návsi v Prštném, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. Tato paní až do odpoledních hodin všechny hasiče zásobovala teplou kávou a chlebem se sádlem a cibulí, což všem, v návaznosti na čas vyhlášení poplachu, přišlo velmi vhod. Takže děkujeme.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Bronislav Kotas.