zásahy 2016




přehled výjezdů za rok 2016 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.



neděle 31. července
Želechovice nad Dřevnicí. Třetím letošním výjezdem nebyl požár, nýbrž druhý živel voda. Navečer se spustil doslova liják, který zatopil v obci několik sklepů, dvorů a dalších prostor. Naštěstí zůstal jak Obůrek tak Dřevnice ve svých korytech a nestala se tak pohroma větší. Pár minut po půl šesté nám byl vyhlášen poplach s informaci o technické pomoci - čerpání vody na ulici Osvobození. Po tomto zásahu jsme čerpali vodu u dalších občanů. Také jsme likvidovali dva stromy, které spadly na cestu v obci, čistili jsme kanál u kostela, uklízeli cesty od nánosů bahna atd. Zhruba po dvou hodinách práce jsme se vrátili celí mokří zpět na základnu. Opět jsme se přesvědčili, že ne pouze oheň dokáže napáchat škody. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde. Info a foto naší obce zde. (foto)

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



úterý 5. července
Zlín - Mladcová. Naším druhým letošním výjezdem byl rozsáhlý požár obilného pole s ječmenem u skládky Suchý Důl v místní části Zlín - Mladcová. Po menším čekání na řidiče jsme vyjeli na místo požáru. Asi za 15 minut jsme byli na místě a ihned jsme rozvinuli 2 proudy „C“ proti ohni na kraji pole. Po jeho uhašení a doplnění cisterny jsme pokračovali v hašení rozhraní spáleniště a strniště v délce asi 50 metrů. Poté jsme přejeli s cisternou na druhou stranu pole, kde další jednotky hasily přilehlý lesík. Vidlemi a lopatami jsme v lesíku rozebírali pařezy a jiné možné ohniska požáru. Vše se zároveň prolévalo vodou. Mezitím jsme natáhli další proud s vodou a okolní cisterny nás doplňovaly. Po asi 2,5 hodinách náročné práce, kterou všem komplikovalo velmi horké počasí, jsme byli velitelem zásahu poslání zpět na základnu. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde. (foto)

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Patrik Coufalík, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Roman Špendlík. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa a 1 člen SDH Zlín - Lužkovice: Stanislav Liška.



čtvrtek 17. března
Želechovice nad Dřevnicí. Letošní první výjezd přišel v půlce března. Lépe řečeno již před několika dny vypukl díky sazím v komíně požár v RD na ulici Osvobození. My jsme ovšem kvůli STK byli odhlášení, takže jsme nezasáhli. Tentokrát již ano a celá akce byla poměrně zmatená, neboť již na operační přišly matoucí informace. Nahlášeno bylo hořící auto u benzínky směrem na Paseky. Ovšem nebylo to ani u benzínky v areálu bývalého JZD, ani u benzínky Silmet na pomezí Želechovic a Lípy. Po hledání místa jak námi tak profíky bylo zjištěno, že místo požáru je zhruba kilometr a půl nad benzínkou Silmet v místě dvou prudkých zatáček. Nebýt celkem dlouhého zdržení, možná mohlo být auto zachráněno. Každopádně posádka vyvázla bez zranění. A auto je na odpis. Po pomoci s nařezanými větvemi kolem auta (skončilo v lese pod cestou) jsme po nutné čekací době odjeli zpět na základnu. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Roman Špendlík.