zásahy 2019




přehled výjezdů za rok 2019 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.



čtvrtek 3. října
Želechovice nad Dřevnicí. Před třetí hodinou odpolední nám byl vyhlášen poplach v katastru naší obce. Přesněji šlo o dopravní nehodu s uraženou plynovou přípojkou u RD na hlavním tahu přes obec na ulici Osvobození. Po příjezdu na místo jsme společně s profíky zajistili místo nehody a vyčkali na přijezd plynařů, kteří přípojku opravili. Poté jsme se vrátili zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Michal Směšný, Michal Špendlík. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



pondělí 26. srpna
Zlín. V podvečerních hodinách nám přišly sms o výjezdu k technické pomoci, odstranění nebezpečných stavů ve Zlíně. Trošku jsme to i čekali, protože začalo pršet a to tak silně, že to ani kanály nestíhaly. Vyjeli jsme jak s naší cisternou tak i dodávkou a jeli do Zlína na místo události pod Jižními svahy. V tomto prostoru jsme operovali celý zásah a kromě zavírání kanalizačních vík jsme nejdéle času strávili odčerpáváním vody ze sklepních prostor restaurace Vlžan. V současné chvíli zasahovali jednotky po celém Zlíně na různých místech a to dle závažnosti situace. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



pondělí 1. července
Želechovice nad Dřevnicí. V pondělní předvečer se všude zvedl vítr a vypadalo to, že snad budou padat i trakaře. Zřejmě jsme však byli na okraji silné bouřky, protože moc nezapršelo. Ale i vítr udělal své. Všude po kraji vyjížděly jednotky k popadaným stromům, střechám apod. I my jsme byli zavoláni k technické pomoci, jak se obecně píše. Spadlé stromy blokovaly komunikaci mezi Želechovicemi a Provodovem v části zvané Zelené údolí. Vyjeli jsme na místo a stromy pořezali a odklidili z cesty. Po zhruba půl hodince práce již mohla auta zase volně projíždět tam, kam potřebovala.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



úterý 11. června
Želechovice nad Dřevnicí. Pátým letošním zásahem pro naši jednotku byl požár hospodářské budovy v naší obci. Kolem půl třetí nám bylo oznámen požár nízké budovy v ulici Lysá. Po příjezdu na místo jsme se spojili s profíky ze Zlína a po zlikvidování ohně jsme přeskládávali materiál pro uhašení zbývajících ložisek požáru. Po ukončení zásahu jsme každou hodinu až do 9 večer jezdili místo kontrolovat, zda je vše v pořádku. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Otakar Ronza, Michal Směšný, Michal Špendlík. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



středa 22. května
Želechovice nad Dřevnicí. Další zásah se od těch předešlých odlišoval. A to proto, že jsme nevyjížděli k požáru ale k opačnému živlu a to k vodě. Přívalové deště ve středu dosáhly opravdu vysoké úrovně a my jsme byli poslání k mostku u Metransu v Lípě směrem na Klečůvku. Jediné co jsme věděli, bylo to, že se mostek začíná ucpávat. Po příjezdu na místo to tak i vypadalo. Obrovské roury, které v Uble vzala voda, spolu s dalším odpadem se hromadily pod mostkem. Celou situaci jsme monitorovali a informace jsme online předávali na operační středisko. Naštěstí po nějaké době voda ukázala svou sílu a vytvořenou zátku překonala a všechen materiál vzala sebou. Zhruba po hodině jsme se tak vrátili na základnu. Zmíněné roury zřejmě plavou do černého moře ještě teď.Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Michal Směšný, Michal Špendlík, Radomír Špendlík, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



neděle 28. dubna
Želechovice nad Dřevnicí. Již třetí letošní výjezd nás zastihl poslední dubnovou neděli. Výjezdovce přišla sms o požáru nízké budovy v místním zahradnictví. Již při jízdě na zbrojnici bylo vidět jak garáž hoří a kouří. Ještě před příjezdem profíků majitelé objektu hasili požár a podařilo se jim ho zkrotit natolik, že profíci už pak dohasili skrytá ohniska a vše prošli termokamerou. My jsme na místo dojeli chvilku po HZS Zlín a čekali na povel od velitele zásahu. Po hodince práce bylo vše uhašeno a my jsme zůstali s cisternou na místě na dohlídku. Bohužel na místě došlo i ke zranění a tak byla na místo povolána i kriminální policie. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík. A také 1 členové SDH Zlín - Lužkovice: Stanislav Liška.



sobota 23. března
Zlín - Lužkovice. Přesně na den po dvou měsících nás zastihl další výjezd a to do katastru Lužkovice, kde začala při pálení klestí hořet tráva mezi lesy. Po rychlém příjezdu na místo se v prostoru nacházeli již profíci ze Zlína místní jednotka. Pomohli jsme postupně natáhnout dva útočné proudy a postupně ze dvou stran postupovali proti ohni. Během asi půl hodiny práce na byl oheň naštěstí zlikvidován.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Patrik Coufalík, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Josef Ševčík, Michal Špendlík, Ladislav Zicha. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



středa 23. ledna
Želechovice nad Dřevnicí. První letošní výjezd na sebe nenechal dlouho čekat. Čtvrtou lednovou středu se kolem desáté dopolední rozezněla siréna a my jsme vyjeli k nahlášenému požáru komína v rodinném domě na Želechovickách Pasekách. Po příjezdu na místo jsme se domluvili s velitelem zásahu na dalším postupu. Asi po hodině jsme se pak vrátili na základnu. Tímto apelujeme na všechny občany, aby si udržovali spalinové cesty v bezvadném stavu. Je to jen pro Vaše vlastní dobro.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Patrik Coufalík, Daniel Hamšík, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík.