zásahy 2020




přehled výjezdů za rok 2020 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.



čtvrtek 15. října
Želechovice nad Dřevnicí. Dalším výjezdem byl ten k úniku nebezpečných látek v naší obci. Jednalo se o únik plynu na západním začátku obce. Plynové potrubí poškodila protlakem firma, která v místě zřejmě provádí práce v souvislosti s novým vedením elektrické energie. Po příjezdu na místo nám bylo velitelem zásahu oznámeno, že plyn je již zastaven a nikomu se naštěstí nic nestalo. Po pár minutách jsme byli posláni zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Kryštof Balajka, Daniel Hamšík, Michal Špendlík, Roman Špendlík.



středa 14. října
Želechovice nad Dřevnicí. V poobědovém čase nám byl vyhlášen poplach na Želechovické Paseky. Díky dlouhotrvajícím deštům se ucpal v jenom místě v Zeleném údolí propustek potoka. Na místo jsme vyjeli a po příjezdu jsme celou oblast prozkoumali. Propustek byl již volný. Zřejmě se tlakem vody sám pročistil. Jelikož nebyl důvod dále na místě setrvat, odjeli jsme zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Daniel Hamšík.


V tento den jsme měli ještě jeden výjezd. Ve večerních hodinách jsme byli vysláni ke spadlému stromu opět na Želechovických Pasekách kousek před Zeleným údolím. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že strom byl již odstraněn z cesty pryč a žádný jiný spadnutý v okolí nebyl. Tudíž jsme vyrazili zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík.



sobota 8. srpna
Želechovice nad Dřevnicí. Ve večerních hodinách byl naší jednotce vyhlášen poplach. Mělo se jednat o požár na ulici Lysá. K požáru vyjela naše dodávka, jelikož cisterna je na opravě čerpadlové části. Po příjezdu na místo jsme společně s profíky ze Zlína zjistili jaká situace v místě je. Nakonec bylo zjištěno, že se o žádný požár nejedná a zřejmě se více kouřilo z komína a někdo si z dálky myslel, že hoří a tak zavolal hasiče. Po tomto jsme odjeli zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 3 naši členové: Michal Gahura, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný.



čtvrtek 18. června
Ostrata. Již několik dní celkem slušně prší a tak přišlo i na tzv. vodní výjezd. Nečekaně jsme ale byli vysláni do obce Ostrata, kde se vylil místní potok z jeho koryta. Zaplaveny byly zahrady, sklepy, parkoviště, no půl obce určitě. Ihned po vyhlášení poplachu jsme spěchali do zbrojnice, abychom co nejdříve vyjeli Ostraťákům na pomoc. Kromě cisterny vyjela i naše dodávka. Na místě jsme pomáhali s odčerpáváním vody ze zahrad, jímek apod. Uklízeli jsme bahno z cest a od domů a prostě vše co bylo potřeba. Nakonec celý zásah trval zhruba 3 hodiny náročné práce ve velmi špatném počasí. TV zpravodajství například zde v čase 7:30.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Michal Směšný, Michal Špendlík, Radomír Špendlík. A také 2 členové SDH Želechovice - Paseky: Adam Kruťa, Lukáš Kruťa.



pondělí 20. dubna
Želechovice nad Dřevnicí. Hned zkraje týdne jsme vyjeli znova k požáru a opět vše začalo u kompostéru. Jako kdybychom na to neupozorňovali minule. Neopatrná manipulace se žhavým popelem zapříčinila zkázu kompostéru, dřevěné pergoly, uloženého dřeva a všeho okolo. Hořet začalo po sedmé večerní, když si hustého kouře na zahradě všimli sousedé, kteří zavolali hasiče. Vyjeli jsme cca do pěti minut od vyhlášení poplachu s cisternou a dodávka s posilami následovala hned za ní. Po příjezdu na místo jsme natáhli dva útočné proudy "C". Hasiči ze Zlína již v podstatě natažené vedení měli. Naštěstí díky rychlému zásahu se oheň nepřenesl na rodinný dům, který byl v blízkosti. Škody mohly být daleko větší. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Kryštof Balajka, Robert Čapák, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 2 členové SDH Želechovice - Paseky: Adam Kruťa, Lukáš Kruťa.



čtvrtek 16. dubna
Želechovice nad Dřevnicí. Hodinku a půl po poledni se obcí rozezněla siréna a pomocí sms jsme byli informování o požáru odpadu vedle stodoly na ulici Batalická u nás v obci. Tak jako vždy jsme neváhali a co nejdříve vyjeli, jelikož nikdy nevíte, zda je požár nahlášen správně, zda se nemůže rozšířit na přilehlé budovy atd. Takže i když se jedná o odpad, na místě musí být hasiči co nejdříve. Na místě jsme byli během pár minut. Chvilku před námi přijeli na místo hasiči ze Zlína, takže jsme společně s nimi zjišťovali situaci na místě. Bylo zjištěno, že shořel plastový kompostér umístěný na zahradě. Vedle ale dále byl uložen dřevěný odpad, plastové nádoby včetně bečky. To vše vedle dřevěného plotu, za kterým byla sousedova dřevěná bouda na nařadí. Uhašení z větší části provedla obyvatelka domu. My jsme pak to co zbylo rozhrabali a zalili vodou z vodovodního řádu na zahradě. Nakonec se naštěstí nic horšího nestalo. Kompostér, resp. to v něm se zřejmě samovznítilo, takže si zkontrolujte, zda nemáte Vaše kompostéry rovněž na nevhodném místě. Takové samovznícení není extra vzácné, odpad uvnitř pracuje a tím vzniká teplo, člověk tam přihodí další např. suchý odpad třeba listí a oheň už má vše, co ke svému vzniku potřebuje, takže opatrně.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Kryštof Balajka, Petr Dolanský, Patrik Coufalík, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Michal Směšný, Roman Špendlík. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



neděle 5. dubna
Trnava. Krásné nedělní odpoledne se rozezněla v obci siréna, která upozornila, že se něco v okolí děje a je nás potřeba. Dle sms se jednalo o technickou pomoc pátraní po pohřešované osobě v Trnavě. Sešli jsme se v hojném počtu na zbrojnici a v dodávce vyrazili na místo události. Po příjezdu na určené místo v Trnavě, kde hledaná žena pracovala, jsme po chvíli dostali informace, že se rozdělíme na dvě skupiny. První skupina MY s ostatními sbory a policií pojedeme hledat kolem rodného domu, a druhá skupina od práce směrem na Podkopnou Lhotu. Po dvou hodinách hledaní jsme dostali informace, že se máme přesunout k druhé rojnici, a hledat tam, kde máme signál telefonu. Vrtulník, který se taky zapojil do hledání, lokalizoval hledanou osobu v půlce Trnavy. Podchlazenou, ale jinak zdravou jsme ji po 20. hodině nalezli. Poté se všechny sbory odebraly zpět na své základny. Po 4 hodinách nakonec s dobrým koncem.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Michal Špendlík. A také 2 členové SDH Želechovice - Paseky: Adam Kruťa, Lukáš Kruťa.



pondělí 10. února
Želechovice nad Dřevnicí - Paseky. Po deváté hodině dopolední zazněla v obci siréna a my věděli, co následuje. Tak trochu jsme to tušili i předem, že se něco bude dít. Nejen do našeho kraje totiž dorazil silný vítr, který vyvracel stromy a odnášel střechy. U nás to naštěstí obnášelo jen to první. Měli jsme nahlášený spadlý strom v části Želechovických Pasek, Zelené údolí. Po příjezdu na místo jsme zajistili místo zásahu a strom jsme postupně odstranili z komunikace. Poté nám operační sdělil, že směrem na Provodov jsou další stromy a tak jsme jeli dále. Nakonec jsme jeli až k Provodovu, ale žádný strom jsme již nenašli a tak jsme se vrátili po domluvě s operačním na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Patrik Coufalík, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík.



čtvrtek 9. ledna
Želechovice nad Dřevnicí. Šampaňské ještě není pomalu dopito, rachejtle nám stále zní v uších a už nás ze čtvrtečního podvečera probrala sms o výjezdu v naší obci, kde údajně měla hořet dílna u rodinného domu. Po rychlém výjezdu jsme jeli na místo nahlášení, ale nikde nic. Jeli jsme tedy dál po ulici a mezitím kontaktovali operační, když tu se v dálce zableskly majáky a my dojeli až skoro ke škole. Ihned jsme šli za velitelem zásahu od zlínských profíků pro info a nahlásit se. Na místě chytl kompostér, takže se nejednalo o žádnou velkou akci. Po chvilce setrvání na místě jsme byli posláni zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Otakar Ronza, Michal Směšný, Michal Špendlík, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 2 členové SDH Želechovice - Paseky: Adam Kruťa, Lukáš Kruťa.