zásahy 2021




přehled výjezdů za rok 2021 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.



pátek 10. prosince
Vizovice. I v tomto svátečním období jsme bohužel museli vyjíždět k mimořádné události. Ke konci druhého prosincového týdne jsme byli povoláni k požáru domu ve Vizovicích. I přes to, že nám byl poplach vyhlášen před 2. hodinou v noci, dostavilo se na zbrojnici celkem dost lidí. Hořela kotelna vedle nedávno zrekonstruovaného rodinného domu na odlehlém místě kousek za hlavní aglomerací Vizovic. Bohužel na místo se nedalo dostat kvůli uklouzanému sněhu a úzké cestě, kde už byly i zapadnuté cisterny a tak se muselo jít snad kilometr pěšky, což celý zásah prodloužilo. Oheň hořel opravdu intenzivně a kromě kotelny se přenesl i na střechu obytné části, kterou v podstatě skoro celou zničil. Dalšímu rozhoření však bylo naštěstí zabráněno. Při tomto zásahu jsme používali také dýchací techniku, kdy jsme vydýchali cca 12 tlakových lahví vzduchu. Město Vizovice již připravuje sbírku na rodinu, která zde bydlí. Více info na www.mestovizovice.cz. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 7 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.



sobota 14. srpna
Zlín - Mladcová. Druhou srpnovou sobotu nám byl vyhlášen další poplach. Tentokráte se jednalo o pátrání po pohřešované osobě v katastru obce Zlín - Mladcová. Po seběhnutí členů na zbrojnici jsme vyjeli s naší dodávkou na místo srazu. Ještě se dostavil jeden náš člen na 4kolce a pomáhal pak s pátráním na jeho stroji.

     Velitel policie nám na brífinku řekl, o koho se jedná, co je za problém a zároveň vyčlenil 3 oblasti, které jsme v rojnici složené z hasičů a policistů procházeli (každá oblast byla odhadem 2 km dlouhá a šlo se těžkým lesním terénem). Po prozkoumání každé oblasti byla 15 minutová přestávka a poté se pokračovalo dál podle plánu. Po 4 hodinách neúspěšného hledání byla akce ukončena cca v 15 hodin. Za celou dobu jsme těžkým terénem nachodili zhruba 6 km. Pátrání bylo bohužel neúspěšné. Hledání mělo nakonec tragický konec. Zpráva PČR Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 6 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Michal Směšný.



pátek 30. července
Želechovice nad Dřevnicí. Po 4. hodině ráno (v noci?) nám byl vyhlášen poplach. Byl nahlášen požár ve sklepních prostorech (suterénu) v rodinném domě na ulici Lysá v naší obci.

     Do 10 minut jsme byli na místě a po krátkém infu od velitele zásahu šli dva naši kluci s dýchací technikou dovnitř pomoct profíkům, kteří již oheň hasili.

     Oheň byl rozhořen opravdu hodně. Zasáhnuty byly všechny místnosti sklepních prostor, ať už přímo ohněm, nebo "jen" horkým, mastným a tmavým kouřem, ve kterém člověk bez dýchačáku dlouho nevydrží.

     Po asi hodině se oheň i dalšími ohnisky podařilo zdolat a po zkontrolování prostor se začalo v kooperaci s vyšetřovatelem HZS Zlínského kraje s jejich vyklízením, které bylo komplet v naší režii. Práce to byla náročná, jelikož se musela dělat pouze v dýchací technice. My jsme se s tím poprali a ve vyklízení se naši kluci pravidelně střídali, až bylo vše venku.

     Po kontrole prostor jsme byli na místě ponecháni na dohlídku, při které jsme vynesený odpad ještě naházeli do přivezeného kontejneru a po 9. hodině jsme se vrátili na zbrojnici.

     Statistika: vydýcháno 6 tlakových lahví vzduchu, vypoceno 50 litrů potu (tato položka měřena nebyla), 11 unavených hasičů ale co je hlavní, DŮM BYL ZACHRÁNĚN.

     Celkově lze říci, že oheň vydatně "živil" materiál, kterým byly prostory zaskládány a celý zásah tím byl i zkomplikován, a proto dbejte na pořádek a zbytečné harampádí všeho druhu neshromažďujte doma pro strýčka příhodu. (foto)

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 9 našich členů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Roman Špendlík, Ladislav Zicha. A také 2 členové SDH Želechovice - Paseky: Adam Kruťa, Lukáš Kruťa.



středa 30. června
Provodov. Středeční usínání nám zpestřil po dlouhé době výjezd (první letošní) a to na nedaleký Provodov. Po 21. hodině nám přišly sms o požáru nízké budovy v části zvané Na Lhotách. Zprvu nás překvapil výjezd mimo katastr, ale na druhou stranu, jak jsme nakonec zjistili, hořelo daleko od jakéhokoliv zdroje vody a cisterny tedy byly potřeba jako sůl. Opět se ukázalo, jak jsou cisterny důležité a i přesto spousta sborů o cisterny přichází a jsou nahrazovány jen dodávkami.

     Na místě hořela větší dřevěná bouda/přístřešek zčásti i oplechovaná u RD, kde byl uskladněn nějaký materiál a prý tam byly i slepice, čest jejich památce. Po příjezdu jsme zkontrolovali situaci, a jelikož už byl požár v podstatě pod kontrolou, dostali jsme za úkol doplňovat cisternu Březůvek, která stála před námi. Po nás přijely ještě další cisterny včetně profíků ze Zlína a tak se doplňovala voda jak při štafetě. Asi po půl hodině byl oheň uhašen a většina jednotek včetně nás byla odeslána zpět na základnu.

     Kromě toho, že se jednalo o náš první letošní výjezd, tak to byl i náš vůbec první ostrý výjezd s dýchací technikou, kterou měli kluci na sobě poctivě nasazenou a byli připravení ji ihned použít.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Kryštof Balajka, Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Ladislav Zicha. A také 1 člen SDH Želechovice - Paseky: Lukáš Kruťa.